29 Ağu 2020

İnönü Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği






Mezun oldum

İnönü Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden yeni mezun olmuş birisi olarak Mühendislik Fakültesi hakkında soru cevap olarak bölüm hakkında bilgi vermiş olacağım.
Bilgisayarın bitinden, mimarisine, algoritmasından her şeyine bir fikir sahibi, bu fikirle kodlama yapabilecek seviyeye geldim. Gurbeti yaşadım. Evsiz barksız kalmanın yaşattığı hüznü anladım. Bir selamcık dost kavramını öğrendim. Farklı şehirlerden, farklı kültürden, farklı dilleri konuşan arkadaşlarım oldu.  Dost dediklerimden daha hatır bilen kişilere abilik yaptım, yol gösterecek abiler edindim. Yazılım dünyasından pek çevre yapamasam da güzel insanlar karşıma çıktı. Sınav saatine kadar dışarıda kaldığım zor günler yaşadım. Herkesin kaldığı sınavdan gözü kapalı geçtiğim ;) soru/cevap olmasına rağmen kaldığım sınavlar da oldu. Büyük şirketlerin açıklarını buldum, hala kapatılmadı. 

Okul bittiğinde öğrenciler hangi teknolojilerin eğitimini alıyor?

C,C++, Java, C#, Matlab, Juila gibi yazılım dillerinde kod yazdım. Artık bütün yazılım dilleri aynı dili konuşuyor farklı yazılıyordu. Jsf ile Web programcılığına giriş yaptım. Weka ile Veri Madencisi oldum. Juila ile Yapay Öğrenmeyi çözmeye çalıştım. PostgreSql ile İlişkisel Veritabanı ile verilerimi sakladım. Casssandra'nın nazarına uğradım. Bugları bir türlü bitmedi. Ve bir çok bilgisayar kavramını öğrendim.

İnönü Üniversitesi kütüphanesinden bir fotoğraf

Derslerin sahada bir karşılığı var mı?


Her ne kadar da teorik derslerin içi dolu olsa da sahada bu bilgiler tecrübeye muhtaçtır. Kendinizi geliştirmeye, sürekli yeni teknolojileri takip etmeniz gerek. Verilen ödevleri kendinizin yapması, araştırmayı öğrenmeniz gerek. Bir iki ders dışında verilen eğitimin sahada karşılığı maalesef yok.

Bilgisayar Mühendisliği Yazılım Dersleri Neler?


  • Algoritma ve Programlama
C,C++, Java, C# ile algoritma yazmaya giriş yapıyorsunuz. Okul genel olarak Javacı. Sizi de Javacı olarak yetiştirmek istiyorlar. Her sene 400 den fazla öğrencinin sınavlarına girdiği bir ders.
  • Nesne Tabanlı Programlama
Kalıtım, Sınıflar, Yazılım Mimarlığı, Yazılım Tasarımları gibi konular bölümün can damarı. Bu konuları öğrenemezseniz bir işe girerken zorlanırsınız. Yazdığınız kodların sadece çalışması yeterli değil. Bir tasarım yapmak zorundasınız.
  • Veri Yapıları. 
Bilgiye erişimde kullanacağınız Database’leri nasıl çalıştığını öğreneceğiniz, çeşitli algoritmaların olduğu bir ders. Teorik olarak çoğu öğrencinin tekrardan aldığı bir ders. Bir iki konu dışında bir işinize yaramayacak bir dönem boyunca oyalandığınız bir ders.
  • Veritabanı Yönetim Sistemleri
PostgreSql gibi ilişkisel veritabanlarını kullanıp proje geliştirdiğiniz, geleceği olan bir db de eğitim aldığınız bir ders.
  • İnternet Programcılığı

Html, Css, Javascript Detaylı olarak anlatılmadan, Sadece backend tarafında eğitim alacağınız, java kullanarak bir web sitesi nasıl yapılır, nasıl dersten kalınır öğrendiğiniz bir ders. Dersi ilk alışımda geçtikten sonra asla jsf yazmaya ihtiyacım olmadığım bir ders. Diğer teknolojilere bakarak eski kalmış, Türkiye şartlarında kullanan firma sayısına iş ilanlarına bakarak anlayabilirsiniz.
  • Mobil Cihazlar için Uygulama Geliştirme
Java ile Android Uygulama Geliştirme
  • Seçmeli Dersler
Aşağıdaki dersleri ilgili dönem boyunca zorunlu olarak alacağınız arasında 1,2 tane seçim yapacağınız seçmeli dersler bunlardır. Öğrenciler genelde hangi hoca dersi veriyorsa ona göre ders seçimi yaparlar. Ki bende öyle yaptım. Dersi değil hocayı seçiyorsunuz ki dersten sorunsuz geçin. Buradaki çoğu dersin temelini Lineer Cebir dersi oluşturuyor. Bu dersi öğrenmeden bu dersleri anlamanız zor. 
    • Yapay Zeka
    • Yapay Öğrenme
    • Makine Öğrenmesi
    • Görüntü İşleme
    • Veri Madenciliği
    • Girişimcilik
    • Biyoinformatik
    • Bilgi Güvenliği
    • Bilgisayar Görmesi
    • Simülasyon ve Modelleme
    • Ağ güvenliği
    • Dağıtık sistemler

Dersler hakkında daha fazla bilgi için git

Bilgisayar Mühendisliği Donanım Dersleri Neler?


  • Mantık devreleri (Uygulamalı)
  • Elektrik Devreleri(Teorik)
  • Mikrobilgisayar(Uygulamalı) (Pic programlama)
  • Bilgisayar Mimarileri (Aşırı gereksiz teorik ders)
  • Gömülü Sistemler (Arduino)
Bölümde çoğu akademisyen elektrik elektronik mezunu. Yazılım alanından daha iyi bir gömülü sistem dersleri alabilirsiniz. 

Bilgisayar Mühendisliği Donanım Dersleri gerekli mi?

Donanım dersleri, yazılımcı olacak biri, web, mobil gibi teknolojilerle çalışacaklar için ufuk açmaktan başka bir işe yaramaz. Her şeyi bilmeniz imkansız. Her şey de ustalaşmanız da saçma ve yorucu olacağı için bu dersler sadece ufkunuzu açacak. Lazım olursa günün birinde zorlanmayacaksınız.

Bölümde Kaç Akademisyen Var?

3 profesör, 4 doçent, 5 doktor öğretim üyesi, 3 araştırma görevlisi. Benim girdiğim sene sadece 1 tane prof vardı. Üniversite tercih yaparken akademisyenleri araştırmıştım.

Ders Notları


Derslerin Kalitesi

Bazı hocaların dersleri hep zevkli geçmiştir. Sadece slaytta geçen kelimeleri okumakla geçmiyor tabi ki . Gündemden de konuştuğumuz, ülkenin geleceği, doğru iş yapmanın önemini, güncel yazılım sektöründeki yapay zeka algoritmalarından ufuk açıcı sohbetlerin olduğunu söyleyebilirim. Öte yandan söve söve derse girdiğim dersler de oldu. Genel de kalacağınız dersler olduğu zaman sövmeye başlıyorsunuz. Genelde bu dersler bölümle alakalı olmayan ama hocanın bu dersleri zorlamasıyla gerçekleşir. Okula gelirken notlara bakarak geçtiğiniz, ya da sorular olmasına rağmen kaldığınız dersler de var.

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır

Uzaktan eğitimin önem kazandığı, okula gidilmeden de öğrenme sürecinin olabileceğini kavradığımız şu dönemde derslerin kalitesini aşağıdaki youtube kanallarından bakarak öğrenebilirsiniz.


İnönü Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yazılır mı?


Okulun bana kattığı şeylerden biri c++ hariç diğer dillere aşina oldum.Yeni dil öğrenirken çok zorlanmıyorum artık. Neyin nereden öğrenmeliyim bunu öğrendim. Bilmediğim bir konu da ingilizce arayarak hızlıca bugları düzeltmeyi, küçük snippet kodları ihtiyaç halinde bulmayı öğrendim diyebilirim. Okul boyunca birçok dilde kod yazdım, netten bulduğum kodları okudum, eklemeler yaptım, döküman okumayı öğrendim. Ama bunları hiç birini okul anlatmadı, anlatamaz da. Yani okuldaki verilen eğitimin kalitesi dışında sektörü nasıl takip ediyor orası önemli. Sadece okulun yeni teknolojileri öğrenmeyi zorlamasını isterdim. Çünkü yeni bir şey öğrenmek alışkanlıklardan vazgeçmek çok zahmetli ve yorucu oluyor. İlk adımı atıp, kolay olandan vazgeçip yeni teknolojileri kullanmanız gerekli.

Sınıf Arkadaşlarınız

Okuldaki akademisyenlerin haricinde sınıf arkadaşlarınız da çok önemli. Ortak bir proje geliştirmek çok önemli. Mezun olduktan sonra çalıştığınız şirkette takım çalışmasını bilmeniz gerekiyor. Verilen ödevi sadece siz geliştirip, takım arkadaşınız çay koyuyorsa bir işe yaramaz. O adamdan da bir cacık olmaz. Yani şu framework çok güzel, şunu buldum, şu makaleyi okudum tavsiye ederim diyen bir arkadaşım olmadı. Bunları neden anlatıyorum, derdi sadece diploma almak olan, adı mühendis, kodu başkasına yazdıran ahmak arkadaşları kim ister? Şimdi sadece kod yazarak para kazanmak zorunda değilsiniz ama bilgisayar mühendisi kod yazmadan da mezun olmasın değil mi?!

Son Tavsiyeler 

Ne olmak istiyorsun? 

O kadar çok alan var ki. Türkiye şartlarında her şeyi bilmeniz, her şey hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor gibi düşünebilirsiniz. İlgileneceğiniz alanı seçene kadar  bir çok kavramı görmüş, sevdiğiniz ve yeteneğinizin olduğu alanı seçene kadar 4 sene geçmiş oluyor; ta ki iş başvurularını görene kadar.


Üniversite okumak, okuyan için 4 sene zaman kaybı, okumayan için de pişmanlıktır. Bu deneyimi yaşayarak öğrenebilirsiniz. Bilgisayar Mühendisi, evet hem donanım hem yazılım.. Lise de gördüğünüz matematik dersi de var, fizik dersi de var (kaldırıldı). 4 sene boyunca her alanda uzmanlaşacak bir kapasiteye sahipseniz bulunmaz bir nimet. Yok ben Frontend teknolojileri ile ilgilenmek istiyorum diyorsanız Google emrinize amade. Html,Css, Javascript üçlüsünü hala bilmeyen mühendisler mezun olmuştur. Backend alanında uzmanlaşmak isterseniz bir nebze olsun okul size yol çizebilir. Bölüm hakkında sorularınız varsa yorum kısmından sorabilirsiniz.

17 Yorum

Merhabalar öncelikle yazınız için teşekkürler. İnönüden mezun olunca iş bulmada sorunlar yaşadınız mı veya uzun sürmesi, ortalama az maaş teklifi gibi? Bu sorum sadece sizin için değil direk inönüde okuyunca genel olarak nasıl oluyo,nerelerde iş buluyolar,kolay iş bulabiliyorlar mı diye düşünün?

Merhaba, İşinin ehli olan adamlara her yerde ihtiyaç vardir. Kendinizi yetiştirdiyseniz açıkta kalmanız çok zor. Benim yaşadığım sorunlardan biri spagetti kod yazmamdı. ilk iş tecrübem de. İş bulmada değil işe yatkınlık açısından sorunlar yaşadım. Ama bunun okulla alakası yok. Kendinizi hangi alanda yetiştirdiyseniz o alanda iş imkanı olan şehirlerde iş bulabilirsiniz. Staj yerinizi çalışmak istediginiz alanda seçmenizi saha tecrübenizi okul bitmeden almanizi tavsiye ederim. Ve tabi boş zamanlarınızda bilmediğiniz konularda öğrenmeye vakit ayırmanizi tavsiye ederim. Son tavsiyem de yazılım ile uğraşacaksanız ticari uygulamalarının klonunu yazmaya çalışın..

Öncelikle teşekkürümü bildirmekte birlikte bana çok yardımcı olduğunuzu söylemek istedim.
Benim aklıma takılan hususlardan birisi arkadaş çevresi.Bir şeyler başarmak isteyen ve buna gayret eden insanların sayısı normal nüfusa oranla nasıldı?Bir de üniversitede sosyalliği çok merak ediyorum sosyalliği nasıldır ? Ve gerçekten siz üniversitenin zaman kaybı olduğunu düşündünüz mü hiç ?

Öncelikle teşekkürlerimi belirtmekle birlikte kafamdaki bir sürü soruyu cevaplamışsınız.
Öğrencilerin başarısını merak ettim.Gerçekten bir şeyler çabalayan ve emek veren insanların bölüm nüfusuna orani kaç sizce ?

Hazırlık zorunlu mu?

Ösym kılavuzunda geçen sene isteğe bağlı olarak yazılmış. Bu sene ne oldu bilmiyorum.

+ Üniversitenin zaman kaybı olduğunu düşündünüz mü hiç?

- "Üniversite okumak, okuyan için 4 sene zaman kaybı, okumayan için de pişmanlıktır. Bu deneyimi yaşayarak öğrenebilirsiniz."

+ Bir de üniversitede sosyalliği çok merak ediyorum sosyalliği nasıldır?

Sosyallik konusunda her üniversite de olduğu gibi öğrenci grupları var. Bu gruplara katılarak arkadaş çevrenizi genişletebilirsiniz. Bölümün Bilgoritma Topluluğu bulunmakta, konferanslar, robot yarışmaları, oyun yapma etkinlikleri (GGJ Malatya) gibi etkinliklere öğrencilik dönemimde katıldım. Ayrıca sürekli Tübitak teşviklerinden faydalanmamız için bilgilendirmeler de yapıldı. Başvurup destek alan öğrenci sayısı ise çok değildi.

+ Arkadaş Çevresi

Bu soruya net cevap vermek mümkün değil. Kazandığınız dönemdeki öğrencilerin yüzde kaçı bilgisayara, yazılıma meraklı bilemeyiz.

Sorunuzu bir üst yorumda cevapladım.

İnönü yazılım 2020 de 179binle kapattı bu sene 169 bine girdim sizce gelirmi bide tavsiye ediyor musunuz

Bölüm yeni açılmış, bölüm hakkında bir bilgim yok.

İnönü Üniversitesinde okuduğunuzda,üniversitenin hangi ilde olduğunu bilmeyen insanlar ile karşılaşırsınız,Asosyal bir hayatınız olur, bolca iş başvurusunda bulunur sonuç alamazsınız,diğer üniversitelerdeki gelişmelerden haberdar olmazsınız,laboratuvar var sanırsınız ama ortada labaratuvar yoktur. Bazı çok değerli hocalar hariç ne anlattığını önce kendisi anlamayan hocaların dersine girersiniz(İroni değil).Hala Pic,arduino öğretiliyormuş.Arduino 'yu kreşler öğretiyor(bu da ironi değil).Hocalar kendilerini geliştirmemişler ki sizi yetiştirsinler.

FPGA , Single board computer,Embedded linux,algoritma geliştirme (bilimsel makaleler üzerinden, faktöriyel hesaplama algoritması değil),RTOS öğretmeleri lazım ki ,size iş hayatınıza girişinizde fayda sağlasın.

Üniversite araştırma yapmayı öğretir, her şeyi üniversite den beklemek yanlış olur. Arduino (Gömülü Sistemler) dersi seçmeli bir ders. Dersin müfredatı değişebilir. Okulun amacı gömülü sistemler mühendisi yetiştirmek değil zaten. Laboratuvar konusuna gelirsek, üniversitenin hem windows hem de linux laboratuvarı var. Donanım labı da mevcut ama okuduğum dönemde kimse donanımla ilgilenmiyordu. Tek tük ilgilen arkadaşlarım vardı, onlarda başka bölümlerin labını izin alarak kullanabiliyordu Bilg.Müh labı yeterli olmadığı zamanlarda. Ayrıca Linux labı sürekli öğrencilere 8/5 hizmet vermekteydi okudum dönemde. Arduino yu öğretmeden fpga.. gibi şeyleri öğretmek ne kadar doğru? Bahsettiğiniz konuların lisans derecesinde özellikle Bilgisayar Mühendisliğinde öğretildiğini düşünmüyorum..

İngilizce hazırlık yok galiba ama almak istiyorum gönüllü olarak hazırlık varmı acaba

bu sene 115 bin gibi bi sıralama yaptım ve tercih yapacaksam tercihlerimden biri bu üniversite olabilir kendimi çok geliştirebileceğimi vesaire düşünüyorum ama üniversite boyunca benim gibi böyle projeler ve kendini geliştirebilecek insanlar olmamasından korkuyorum sizin de böyle kendinizi iyi geliştirdiğinizi görmek mutlu etti açıkçası galiba sizin yolda gidicem gibi linkedin sayfanız vesaire varsa inceleyebilir miyim yada github

Merhaba, linkedin den inonu universitesinden mezun olup da hangi sirketlerde mezunlar var oradan bakabilirsiniz diye dusunuyorum. Ayrica son sene staj oluyor mufredat değişti. yazdigim yazi geçerliliğini yitirmiş olabilir.

https://www.linkedin.com/search/results/people/?keywords=bilgisayar%20m%C3%BChendisi&origin=GLOBAL_SEARCH_HEADER&schoolFilter=%5B%2215100998%22%5D&sid=LtG işte senin için bir bağlantı.

abi şirketlerin açığı ne

Okuyup geçme yorum yap lütfen :)

Yorumunuz cevaplandığında bildirim almak için Beni bilgilendir'i işaretleyin.
EmojiEmoji